Gregor Massis.


Als U het woord ‘sigaar’ nu associeert met de smaak van een handgerolde Havana of met stinkende blauwe rook: deze blauwe dame heeft van sigaren haar core-business gemaakt.  Ze klimt een boom in en zoekt een tak met een jong blad eraan. Eerst knaagt ze de steeltje van het blad tot in de helft door zodat het nèt niet afbreekt. Op pure spierkracht begint ze dan haar tour de force. Bij grotere bladeren rolt ze het hele blad op in een kokervorm. Zijn de bladeren kleiner – zoals bij berk – gebruikt ze er meer dan één om een sigaar te maken. Beeldt U zich even in dat U op uw eentje een tapijt moet oprollen. Het tapijt is zo groot als de voorgevel van een huis en bengelt aan een touw. De Berkensigarenmaker is met haar lijf van zeven millimeter lang en vier millimeter breed een John Massis in kevervorm.

Als de sigaar dichtgerold is legt ze er een vijftal eitjes in. De koker is na enkele weken verdord en valt van de boom opdat de ondertussen uitgekomen larfjes zich kunnen ingraven in de grond. Na een periode van nog eens twee weken zijn ze verpopt. Sommige volwassen kevers nemen nog even hun intrek in de sigaar voor ze zich weer ingraven om in winterslaap te gaan. Anderen blijven gewoon fijn in de grond zitten. Tegen dat U een half jaar later de lente weer een beetje gewend bent, komen ze allemaal tevoorschijn om de sigarenfabriek opnieuw op te starten.  Stoer!

Kim

Advertenties

3 reacties op “Gregor Massis.”

  1. Die beestjes zitten in mijn tuin ook veelvuldig…ik dacht dat het een snuitkever was, maar jouw naampje klinkt veel mooier. En de tekst is weer genieten.

  2. Bedankt Sandra.
    ’t Is een snuitkever hoor. Hij heeft toevallig een ietwat ongebruikelijke Nederlandse naam.

  3. Deze stoere sigaren-rollers zouden beter wat meer pers-belangstelling krijgen anders bijten ze zoals de echte John Massis hun ‘tanden’ nog eens stuk op zo’n reuzen blad ! Mooie website, ge zijt nen krak ! 😉


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: