Kinderen van fluweel.

De rode fluweelmijt ziet er een beetje uit als een dandy met zijn hippe jasje van velours.

Als U ’s morgens vroeg met een kopje thee tussen de vingers in de buitenlucht staat wakker te worden kan het zijn dat U er eentje aantreft tussen het gras of op een open plekje. Volwassen exemplaren vallen met hun mooie rode kleurtje meteen op.

Om de jonge exemplaren van de rode fluweelmijt te kunnen zien drinkt U best eerst een kop koffie om helemààl wakker te worden of loopt U even naar binnen om uw bril te halen want de larfjes zijn niet groter dan een speldeprik. In tegenstelling tot volwassen mijten – die acht poten hebben – hebben de kids er maar zes, dus is er een pepmiddeltje nodig om dat extra paar pootjes te kweken. Dat pepmiddel is weefselvocht – het spul dat de weefsels van alle gewervelden reinigt. Ons innerlijk schoonmaakproduct zeg maar. U ziet de bui al hangen. Als U van het terras zou afstappen om één van die ettertjes een por met uw teen te geven zou het wel eens kunnen dat U de hele kroost aan uw voet hangen heeft. Pantoffels aanhouden dus én op het terras blijven. Voor de waaghalzen onder ons: de larven – ook chiggers genoemd – zoeken eerst een geschikt plekje op uw lichaam. Vaak is dat een plekje dat wat klemt: achter de elastiek van Uw onderbroek of slipje vinden ze het gezellig. Ze zijn echter even tevreden met uw oksels of uw buik. De larve duwt zijn snuit in Uw lijf, maakt zichzelf vast en spuit U wat speeksel in om zijn lunch vloeibaar te maken. Het is jammer voor de chigger maar als Uw immuunsysteem werkt zoals het hoort, zal hij nog vóór het beeindigen van zijn maaltijd de geest geven en vanzelf loslaten. Tegen die tijd zit U wèl opgezadeld met verschrikkelijke jeuk en een rode vlek op de plek waar het diertje heeft gezeten. Als U na een uit de hand gelopen kroegentocht ontwaakt in uw voortuin met een heel leger chiggers in uw broek zijn de gevolgen natuurlijk niet meer zo duidelijk te overzien.

Kim

Advertenties

2 reacties op “Kinderen van fluweel.”

  1. Ja, die tijd breekt nu ook weer aan…snel de katten maar weer iets in hun nekjes spuiten want na dit kriebelig verhaal begint het al bijna vanzelf te jeuken.
    Ik heb trouwens eens gehoord (weet niet of het waar is) dat zo’n beestje een paar jaar kan overleven als het zich eenmaal volgezogen heeft.

  2. Aardbeibeestjes !! 😀


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: