Liefdesliedjes en gouden ogen.

Het tengere schepsel op de foto is een Goudoogje. Er zijn verschillende soorten Goudoogjes en die lijken zó sterk op elkaar dat wetenschappers hun liefdesleven moeten binnendringen om te weten te komen over welke soort het nu precies gaat. Om een lief te vinden gebruiken Goudoogjes liefdesliedjes. Die liedjes maken ze door met het achterlijf te trillen. Die trilling gaat via de poten naar het blad waarop ze zitten en dat veroorzaakt een geluid. U kan het vergelijken met de manier waarop vroeger in films het geluid van donder werd nagebootst: door het heen en weer schudden van een dunne metalen plaat ontstaat er een aanzwellend geluid dat perfect past bij een hemel vol geschilderde onweerswolken.  De liedjes van de Goudoogjes zijn echter veel stiller dan het gedonder van de metalen plaat.  Sterker nog: onze oren zijn niet goed genoeg om ze te horen.  Gelukkig is er apparatuur die de liefdesliedjes voldoende kan versterken. Zo kregen de verschillende Goudoogjes aanvankelijk namen als: Cc4 “Motorboot”, Cc2 “Trage Motorboot” en Cc3 “Maltezer” – naar het geblaf van het gezelschapshondje. U raadt het al: Neil Young moet niet bij hen aankloppen voor inspiratie voor zijn nieuwe plaat. U kan hier een paar van die liedjes beluisteren. (Klik op de namen in grote, blauwe letters. Vergeet niet een hoofdtelefoon op te zetten of een subwoofer te gebruiken.) Nu weet U gelijk ook waar ik deze informatie vandaan heb!

Moest U bij het horen van deze oprechte ballades tóch romantisch worden: het mannetje en het vrouwtje zingen samen een duet en bezegelen hun liefde pas als beide liedjes perfect op elkaar zijn afgestemd. Schoon!

Kim

BRONNEN:
Gaasvliegentabel voor de Benelux / Gilles San Martin; [vert. Tim Adriaens; tek. Violaine Fichefet e.a.].
http://www.eeb.uconn.edu/people/chenry/
http://www.eeb.uconn.edu/people/chenry/Cryptic_songs.html

Advertenties

2 reacties op “Liefdesliedjes en gouden ogen.”

  1. Amaai, wat een resonanties! (Echt wel uw sub-woof opzetten!) Een goede techno-beat vergaat in het niets met het luisteren naar deze ‘ballades’. Moderne ballades voor een leuke valentijn onder de gaasvliegjes! 😉

  2. Geweldig … misschien moet iemand eens aan de slag om hier muziek van te maken die wel voor onze oren gemaakt is.


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: