Dronkenlap voor de wetenschap.

Als U schrikt wanneer Uw collega’s U vertellen dat U op het laatste personeelsfeest met Uw broek op Uw schoenen een Spaanse wegslak lag uit te beelden, zou het wel eens kunnen dat het niet alleen de drank is die U parten speelt. Uw gevoeligheid voor alcohol wordt immers voor een deel bepaald door de genen die U van Uw ouders heeft geërfd. Wetenschappers zijn dit niet te weten gekomen door feesten af te schuimen om het gedrag van stomdronken familieleden te vergelijken. Ze gebruikten proefkonijnen die – al lijkt dit op het eerste zicht wat vreemd – de vergelijking met mensen kunnen doorstaan: fruitvliegjes. Dat zijn de kleine vliegjes die in de zomer rond uw hoofd komen zwermen als U de bak met groenafval opent.

Als deze vliegjes teveel alcohol drinken gaan ze zich anders gedragen: ze zwalpen heen en weer, weten niet meer goed welke houding aan te nemen en worden slaperig. Mannelijke exemplaren met een stuk in hun kraag worden botergeil en verliezen hun remmingen zodra er vrouwtjes in de buurt zijn.

Mede dankzij dit gedrag wordt het fruitvliegje als modelorganisme aanzien. Dankzij hem begrijpen we beter wat drank, drugs, diabetes, kanker, immuniteit en ouderdomsverschijnselen met ons doen.  Zijn genetisch model dient als basis voor onderzoek naar de ziekte van Parkinson en de ziekte van Alzheimer. Dankzij allerhande experimenten met zijn genen weten we ook hoe het komt dat Uw benen niet op de plaats van Uw armen staan en andersom. Deze lieveling der wetenschappers die in laboratoria over de hele wereld wordt bestudeerd is verzot op rottend fruit en heet Drosophila melanogaster. Omdat er van D. melanogaster al zoveel foto’s zijn gemaakt ziet U hierboven een neefje: Drosophila busckii. Hij heeft het meer op rottende patatjes.

Met dank aan Paul Beuk voor de determinatie en de nutritionele info.

Kim

Bronnen:
– Encyclopedia of Entomology 2nd EDITION – John L. Capinera
– BioMed Central (2006, October 20). ‘Drunk’ Fruit Flies Could Shed Light On Genetic Basis Of Human Alcohol Abuse. ScienceDaily. Retrieved February 14, 2011, from http://www.sciencedaily.com­ /releases/2006/10/061020080712.htm
- Selected Essays – S. Jay Gould: Helpful monsters
– The Ancestor’s Tale – R. Dawkins: The Fruitfly’s Tale

Advertenties

2 reacties op “Dronkenlap voor de wetenschap.”

  1. Haha, je weet het weer goed te brengen. En dan te bedenken dat een groot gedeelte van ons dna overeenkomt met dat van een friet uhh fruitvliegje.

  2. Hilarisch – en dat voor een fruitvlieg…


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: