In de nood eet de duivel vliegen.

Er is niets zo lekker als groenten uit eigen tuin! Met klompen aan uw voeten en uw knieën in de aarde grijpt U elk onkruid bij de kraag, rukt het met wortel en al uit de grond en dumpt het in een emmer. Uw rug begint te protesteren maar U plant met hart en ziel uw schepje in de bodem om de radijsjes wat meer levensruimte te geven. De witte kolen naast U beginnen stilletjesaan vorm te krijgen. Een enkel tomaatje begint te blozen. Zelfs de boontjes werken mee dit jaar. Tevreden veegt U het zweet van uw voorhoofd. Alle groenten doen hun best om te groeien. U doet Uw best om het hen zo veel mogelijk naar hun zin te maken.

In uw ooghoek ziet U – op de sla – het stekelige silhouet van een mogelijk ongewenste gast. U haalt uit met uw schepje. Het silhouet vliegt op en landt wat verder op een kool. Het is de vijand van elke moestuinier: de bonevlieg (Delia platura). Uw knieën kraken bij het rechtkomen. Een tweede uithaal maakt enkel wind. De bonevlieg suist in een grote bocht terug naar de sla. Met een laatste forse zwaai probeert U de indringer te verdrijven. Uw schepje hakt in op de tuinkabouter. Die slaat steil achterover en breekt zijn muts. De bonevlieg heeft het begrepen. Ze schiet omhoog en scheert over de schutting de tuin van de buurman in. Uw groenten bibberen aan hun stelen. Het gevaar is geweken… voor vandaag althans.

Met dank aan Joke A. van Erkelens voor de determinatie.

Kim


Advertenties

5 reacties op “In de nood eet de duivel vliegen.”

 1. Ik laat mijn schepje meteen vallen en pak de camera want ook ik wil elke vlieg er zo mooi op hebben staan als op deze foto. Een moestuin heb ik dan ook niet, dat scheelt. Enkel wat aardbeienplantjes. Lusten ze die ook?

 2. Het mooie weer en het werken in de tuin komt er inderdaad weer aan.
  Maar deze behaarde gast ga ik te slim af zijn!
  Niet met mijn schepje maar met wat ‘zonder is gezonder’-tips geplukt van het internet!! Hihi! 🙂

 3. Mooie foto

 4. Dankuwel! 🙂

  @Sandra:
  Of ze jou aardbeiplantjes lusten heb ik helaas niet kunnen vinden. De maden van de bonevlieg knabbelen aan meer dan 40 gewassen dus zit de kans er wel in…

  http://www3.telus.net/conrad/insects/seedcorn.html

 5. Wat de aardbeien betreft moet ik altijd proberen de pissebedden voor te zijn want die zijn er in elk geval wel gek op.


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: