De Kriskrasvlieg.

ZWIEP! BANG! KROINK! ZAP! POW! Als ik deze vlieg bezig zie kan ik niet anders dan aan een tekenfilm denken. Omdat hij maar drie millimeter groot is moet U goed opletten om hem te zien. Als U zijn opvallende gedrag eenmaal kent is hij makkelijk te spotten. Hij komt traag en moeizaam aangevlogen alsof hij een molensteen rond zijn nek meedraagt. Het lijkt even of hij zich van een brug in een rivier wil gooien maar niets is minder waar. Als hij eenmaal op een blad is geland verdwijnt zijn sombere stemming als sneeuw voor de zon. Hij begint van de ene bladrand naar de andere te rennen alsof er iemand een peper in zijn achterste heeft geduwd. Nerveus spurt hij heen en weer – supersnel – kriskras over het bladoppervlak.

Als de peper uitgewerkt is overvalt de depressie hem weer en vliegt hij spookachtig naar een ander blaadje om daar opnieuw als een dolleman te keer te gaan. De vrouwtjes leggen hun eitjes in paddenstoelen. Zou dat ermee te maken hebben?

Deze vlieg heeft (voorlopig) geen Nederlandse naam maar behoort tot de breedvoetvliegen en heet Protoclythia rufa. Ik noem hem voor het gemak Kriskrasvlieg. Dat bekt wat lekkerder.

U kan hem vooral in september en oktober aan het werk zien. Vertel uw vrienden dat U paddenstoelen gaat plukken en ga naar P. Rufa kijken. Misschien komt U zijn verwant P. modesta ook wel tegen. Veel geluk!

Advertenties

3 reacties op “De Kriskrasvlieg.”

  1. Wat leuk zo’n kriskrasvlieg!! Ze zijn mij nog niet echt opgevallen maar ga er wel eens op letten de volgende keer in september! Weet je eigenlijk waarom ze zo op en af zoeven? Of zou het echt met een peper te maken hebben? 😛

  2. Ooh, maar wacht eens even – eerst depressief, erna rond-zoeven??? Mmmm, zou hij niet manisch-depressief kunnen zijn ?? 🙂

  3. Een prachtige opname!


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: