Zo vader zo emelt.

Door: letterzetter

28 mrt 2011

Tags:, , , , ,

Categorie: insecten, tweevleugeligen

2 reacties

ISO:160
Sluiter:1/0 sec
Camera:Canon EOS 40D

In de stralen van de laatste zomerzon dansen enkele spichtige gedaanten over het gras. Ze vieren hun korte bestaan als langpootmug in een curieus ballet van wapperende poten en vleugels. Vanuit een eik wat verderop overzien enkele koolmezen het schouwspel. Zonder angel, schild, steeksnuit of kaken hebben de langpootmuggen geen kans om een aanval te overleven. Alles wat ze kunnen doen is neerstorten, zich stilhouden en hopen dat de vijand hun poten voor geknakte grassprieten aanziet. Gelukkig moeten ze pas in de laatste dagen van hun leven als zulke hulpeloze figuren het toneel op.

Tien maanden lang houden ze zich in een andere vorm op in de grond en leven van planten. Als U pech heeft maken ze hun aanwezigheid bekend door rosse motiefjes in uw gazon te toveren. Meestal houden emelten zich echter gedeisd. Ze opereren net onder het aardoppervlak en lijken op grijze wormen die er zó anoniem uitzien dat specialisten noodgedwongen hun achterwerk moeten bekijken om te weten om welke soort het precies gaat. Eenmaal voldoende volgevreten verpoppen ze.

Langpootmuggen-mannetjes laten er geen gras over groeien. De paar weken tijd die ze hebben om voor nageslacht te zorgen, gebruiken ze optimaal. Van zodra ze uit hun pop zijn gekropen gaan ze op zoek naar een partner. Sommigen van die casanova’s zijn zó snel dat ze – als ze de pop van een vrouwtje gevonden hebben – wachten tot de dame zich tevoorschijn begint te wurmen en haar bespringen nog vóór ze haar poten uit de pop heeft getrokken.

De koolmezen zetten de aanval in. Ze duiken uit het gebladerte naar beneden en richten een slachting aan. Van de casanova’s blijft uiteindelijk niet veel meer over dan een poot en een antenne. Leef snel, sterf jong.

Kim

BRONNEN

Insectengids – Heiko Bellmann, 2010 Tirion Uitgevers BV
Nieuwe insectengids – Michael Chinery, 2003/2009 Tirion Uitgevers BV
http://iz.carnegiemnh.org/cranefly/introduction.htm

Advertenties

2 reacties op “Zo vader zo emelt.”

  1. Ik moet zeggen dat ik toch wel iets meer fan ben van koolmezen want zo’n langpootmuggen kunnen toch wel vervelend rondvliegen in den duisternis. Maar goed dat ze geen ‘wapens’ hebben om aan te vallen! 😉

  2. Een prachtige macro! Mooie kleuren en scherpte.


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: