Een wereldrecord.

Door: letterzetter

18 mei 2011

Tags:, , , , , , , , , , , ,

Categorie: ongesorteerd

2 reacties

ISO:100
Sluiter:1/0 sec
Camera:Canon EOS 40D

Met je voornaam Olimpiad heten en op de Olympische spelen een zilveren medaille behalen én nog eens twee wereldrecords vestigen is een uitzonderlijke prestatie. Mevrouw Olimpiad Ivanova uit Rusland speelde dat klaar in een wat ongebruikelijke discipline: snelwandelen, de sport waarbij de atleet niet alleen de wedstrijd verliest als hij wandelt maar ook als hij loopt. Je controle over je benen bewaren is cruciaal in deze sport. De miljoenpoot op de foto heeft heel wat poten meer dan de gemiddelde atleet en hij wandelt als geen ander. Omdat hij niets liever doet dan in de grond wroeten moet hij zichzelf goed de aarde in kunnen duwen. Daar gebruikt hij zijn pootjes voor die hij zó nauwkeurig controleert dat ze een golfbeweging maken als je ze van opzij bekijkt. Dat maakt dat hij zich als het ware door de aarde heen stoot en zich zo een weg boort door Uw tuin, op zoek naar plantenresten.

Een miljoenpoot met een miljoen pootjes is nog niet gevonden. De recordhouder (Illacme plenipes) moet het doen met zo’n 750 stuks. Hij heeft geluk dat hij geen teennagels heeft om te knippen of te lakken.

Het oudste fossiel van een miljoenpoot is 428 miljoen jaar oud. Als je weet dat wetenschappers ervan uit gaan dat de mens in zijn huidige vorm zo’n 200 000 jaar bestaat merk je na een simpele rekensom dat deze levende boormachines 21250 keer langer op de aarde rondlopen dan ons. Dat maakt hen tot op vandaag de oudste op aarde rondlopende geleedpotigen. Daar kan zelfs Olimpia Ivanova niet tegenop!

Kim

BRONNEN:

The biology of millipedes, Stephen P. Hopkin,Helen J. Read, Oxford University Press, USA

http://www.greendiary.com/entry/illacme-plenipes-animal-with-about-750-legs-rediscovered/

Advertenties

2 reacties op “Een wereldrecord.”

  1. Weer een hele mooie post!! Groet, Richard


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: