Doodgewone jongens.

Dit schepsel is een nogal streng ogende kameelhalsvlieg. Waar hij de naam vandaan heeft ziet U meteen. De eerste kameelhalsvliegen vlogen 190 miljoen jaar geleden al rond dus als U er nog nooit een gezien heeft wordt dat stilletjes tijd. Omdat ze er een beetje vreemd uitzien wil dat niet zeggen dat U ze ook op vreemde plekken moet gaan zoeken. Ze hebben een voorkeur voor bossen omdat hun kids er fijn in de strooisellaag cowboy en indiaan kunnen spelen met andere insecten. Die kids doen er in de vorm van larfjes namelijk nogal lang over om volwassen te worden. Die periode kan bij sommige soorten oplopen tot zes jaar. Dit filmpje toont zo’n larve die een kruising lijkt tussen een kever en een rups waarbij het keverdeel gebruikt wordt om vooruit te lopen en het rupsendeel om achteruit te kruipen.

Wat het mannetje betreft is het seksleven van kameelhalsvliegen een slappe bedoening. Eerst probeert hij haar het hof te maken door wat stoer met zijn antennes, vleugels en achterlijf te wapperen maar als uiteindelijk puntje bij paaltje komt hangt hij erbij als een levenloze vod. Het vrouwtje doet gewoon verder waar ze mee bezig was. Afhankelijk van de soort kan deze onderkoelde vrijage van een enkele minuten tot drie uur duren.

Culinair valt er bij kameelhalsvliegen ook niet veel te melden. Bladluizen zijn voor vele insecten een voedzaam hapje en dat is ook meteen de favoriete dagschotel van kameelhalsvliegen. Njam!

Kim

BRONNEN:
http://www.soortenbank.nl/soorten.php?soortengroep=insecten&id=428

Encyclopedia of INSECTS – VINCENT H. RESH University of California, Berkeley
RING T. CARDÉ University of California, Riverside
2003, Elsevier Science

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: